Vitaminer

2009-09-09 @ 20:15:42

Vitaminer är näringsämnen som kroppen själv inte kan bilda. Vad som är vitamin är olika för olika djurslag. Mikroorganismer i hästens tarmkanal kan bilda vissa utav vitaminerna (B och K) som hästen behöver. Vitaminer delas in i vattenslösninga (B och C) och fettlösliga (A, D, E och K). Vid ett överskott av fettlösliga vitaminer kan de lagras i fettvävnad och användas vid behov.

Vitamin B
Många hästägare tillsätter olika B-vitamin i hästens foder. Men det finns inga beskrivningar av bristsymtom för någon av B-vitaminerna. Mikroorgansimer i hästens grovtarm bildar vitamin B och innehållet av B-vitaminer i de vanliga fodermedlen för häst täcker behovet i normala fall. Ett överskott av B-vitamin är inte skadligt för hästen då det snabbt utsöndras med urinen, det extra tillskott av B-vitamin som hästägaren ofta tillsätter hästens foder är alltså en onödig utgift... 

Vitamin C
Vitamin C räknas inte som ett vitamin för häst, då hästen själv bildar det C-vitamin som den behöver. Dock har jag sett att på vissa fodertillskott att vitamin C finns med på innehållsförteckningen, alltså en onödig tillsats.

Vitamin D
När hästar (även vi och andra djur) utsätts för solens UV-strålar bildar huden D-vitamin. Därför lider inte hästar som vistas ut någpn brist på D-vitamin. Jämfört med andra djur har hästar normalt mycket låga halter av D-vitamin i blodet.  Vitaminet är toxiskt redan vid ganska låga överskott, redan vid ett innehåll i foderstaten på 4-5 ggr behovet finns risk för negativa effekter.


Kommentarer
Postat av: marbie

tack för all information!

2009-09-09 @ 21:37:49
URL: http://www.marbieblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0