Jordgubbs- och vit chokladmoussetårta
Denna tårta gjorde jag till min födelsedag i juni, verkligen supergod!
30 min + 5 timmar i frysen
Smält den vita chokladen försiktigt på låg effekt i mikrovågsugnen eller över vatten bad.
Till 8-10 bitar:
1 färdig marängbotten
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulor
2½ dl vispgrädde
Jordgubbsmousse
1 liter jordgubbar
4 gelatinblad
¾ dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde
Garnering
Jordgubbar
Hyvlad vit choklad
Gör så här:
Lägg marängen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter.
Chokladmousse: Smält choklad och smör över vattenbad eller i mikrovågsugn. Ta bort från värmen och rör ner en äggula i taget. Vispa grädden. Blanda ner lite av grädden i chokladen och vänd sedan ner chokladen i smeten. Häll chokladmoussen i formen och se till att den blir jämnt fördelad. Frys ca 45 min så att moussen stelnar.
Jordgubbsmousse: Snoppa jordgubbarna och mixa dem till puré. Lägg gelatinet i kallt vatten 5 min. Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen från värmen och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna. Blanda med jordgubbspurén. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbspurén. Häll moussen över den vita chokladmoussen. Frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan tina i rumstemperatur ca 30 min före servering. Garnera med jordgubbar och hyvlad choklad.